صنایع غذایی
صنایع غذایی و کارخانجات تولید محصولات غذایی یکی از حساس ترین محیط ها از لحاظ بهداشتی هستند که به طور مستقیم با سلامت انسان ها در ارتباط می باشند. در انبار مواد غذایی، کارخانجات تولید و بسته بندی محصولات غذایی، انبار نگهداری محصولات، مراکز توزیع و پخش محصولات باید ضایعات به طور پیوسته جمع آوری گردند تا از فساد زباله ها و آلودگی محیط جلوگیری به عمل آید تا هم سلامت مواد غذایی و هم سلامت کارکنان و کارمندان حاضر در آن محیط ها حفظ شود. به همین دلیل باید چنین محیط هایی به طور روزانه نظافت شده، و ابزار و تجهیزات لازم شستشو شوند. شستشو و نظافت صنایع غذایی به روش سنتی دارای مشکلاتی از قبیل عدم رعایت بهداشت کافی، سرعت پایین نظافت، خیس ماندن سطح تا ساعاتی پس از شستشو، برگشت گرد و غبار به محیط در صورت جارو زدن، مصرف انرژی زیاد نیروی خدماتی و بسیاری مشکلات دیگر می باشد. برای حل این مشکلات و موارد مشابه می توان از روش های نظافت صنعتی و دستگاه های مکانیزه جدید استفاده نمود تا بتوان سلامت محصولات غذایی را به خوبی حفظ نمود.
در ادامه با نحوه نظافت صنایع غذایی به وسیله تجهیزات نظافت صنعتی بیشتر آشنا خواهیم شد.
اهمیت نظافت صنایع غذایی
در صنایع مختلف مخصوصا در صنایع غذایی به دلیل بزرگ و گسترده بودن محیط کارخانه، سوله، انبار و ... رعایت بهداشت از اهمیت نظافت صنایع غذایی می باشد و جزو قوانین مهم و اولیه این محیط ها می باشد. محصولات تمیز و بهداشتی نیاز به محیطی تمیز و پاکیزه دارد؛ به همین خصوص نیازمند نظافت عمیق و تخصصی می باشند. نظافت و جمع آوری آلاینده ها با استفاده از روش های قدیمی و دستی نیازمند زمان و هزینه بالایی است. همچنین استفاده از تجهیزات نظافتی مکانیزه در نظافت صنایع غذایی در افزایش کیفیت محصولات غذایی نقش بسزایی دارد. بهره گیری از تجهیزات نظافت صنعتی نظیر جاروبرقی صنعتی، اسکرابر صنعتی و ... علاوه بر افزایش سلامت افراد و محیط در هزینه و زمان نیز صرفه جویی می شود.
راهکار های نظافت صنایع غذایی
راهکار های نظافت صنایع غذایی شامل نظافت مکانیزه و نظافت دستی می باشد. همانطور که گفتیم نظافت دستی یعنی بهره گیری از تجهیزات سنتی مانند تی، سطل و دستمال و دیگر مواردی که مطمئنا با آن ها سروکار داشته اید. این تجیهزات مناسب برای فضاهای کوچک هستند و استفاده از آن ها برای محیط های بزرگ تقریبا کاری غیر ممکن و دشوار است. روش دیگر نظافت با تجهیزات مکانیزه و صنعتی است که فرآسند نظافت را در بالاترین زمان ممکن انجام می دهند. همچنین هزینه های نظافت در طول زمان در مقایسه با روش دستی بسیار کاهش خواهد داشت.
مزایای نظافت مکانیزه صنایع غذایی
بهره گیری از تجهیزات نظافت صنعتی در محیط هایی که به مواد غذایی مربوط می شود بسیار حائز اهمیت است. دستگاه هایی مانند زمین شوی یا واترجت صنعتی در نظافت محیط های صنعتی در افزایش و ارتقا سطح بهداشت محصولات غذایی موثر واقع خواهند شد. همچنین رعایت اصول نظافتی در این اماکن افزایش ایمنی محیط صنایع غذایی و سلامت کارکنان و افراد را در پی خواهد داشت. موارد ذکر شده همه و همه از مزایای نظافت مکانیزه صنایع غذایی می باشد.
دستگاه های نظافت صنایع غذایی
استفاده ار دستگاه هایی نظیر کفشوی، جاروبرقی صنعتی، اسکرابر آنتی باکتریال، واترجت صنعتی، انواع ترولی ها و... باعث می شود تا ضمن کاهش زمان و افزایش کیفیت، نظافت صنایع غذایی بدون دشواری صورت گیرد. این روش ها می توانند در بخش های مختلف از کارخانه ها، کارگاه ها، انبار و محوطه صنایع غذایی تا رستوران ها، سالن های غذاخوری، آشپزخانه های صنعتی، قنادری ها، کشتارگاه ها و... اعمال گردد. با بکارگیری نظافت مکانیزه صنایع غذایی می توان جلوی انتشار بسیاری از بیماری های خطرناک را گرفت.
- شستشوی صنعتی کف با دستگاه اسکرابر
برای کفشویی سریع و با کیفیت، به خوبی عمل می نماید این دستگاه نظافت صنعتی که در کارخانه، انبار و فروشگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد می تواند انواع مختلفی از سطوح کف را با کیفیت بالا و در زمانی کوتاه شستشو داده و خشک نماید. سطوح کف سالن های تولیدی، فروشگاه های مواد غذایی، انبارها، آشپزخانه های صنعتی، رستوران ها و... با حجم بالایی از آلودگی ها به صورت روزانه سرو کار دارند. در صورتی که در مراحل مختلف نظافت صنایع غذایی این آلودگی ها به شیوه ای صحیح و در زمانی مناسب از میان برداشته نشوند، سطح زمین را کدر و مملو از عوامل بیماری زا می نمایند. شستشوی صنعتی با استفاده از دستگاه های نظافت صنعتی امکان از میان برداشتن آلودگی ها با کیفیت مناسب فراهم می شود. یک دستگاه کفشوی صنعتی در مدل های شارژی، برقی، دستی و سرنشین و اسکرابر آنتی باکتریال طراحی می شود فقط کافی است تا به وسعت محیط و نوع و میزان آلودگی ها دقت کافی نمود و مدل مناسب شستشوی کف را انتخاب کرد.
- دستگاه سوییپر صنعتی
نظافت صنایع غذایی شامل جمع آوری آلودگی های جامد بزرگ و کوچک از بخش هایی نظیر محوطه و انبار کارخانه است. با تجهیز به برس های دوار و دیسکی آلودگی ها را با سرعت بالا جمع آوری می نماید. تخلیه مخازن در این دستگاه ها به شیوه مکانیزه و دستی صورت پذیرفته تا کاربر بدون دشواری به نظافت مکانیزه بپردازد. یکی از مهم ترین کاربردهای دستگاه جاروب شهری نظافت انبار صنایع غذایی بوده که می تواند سرعت عملیات نظافت را تا چندین برابر افزایش دهد.
- دستگاه مکنده صنعتی
برای جمع آوری گرد و خاک، ضایعات پودری مواد غذایی، پسماند جامد و مایع ریخته شده بر سطح زمین جاروبرقی صنعتی به عنوان دستگاه نظافت صنایع غذایی به خوبی عمل می کند. دستگاه در انواع مختلف از دائم کار تا مدل های آب و خاک موجود است که می تواند نظافت طیف وسیعی از آلودگی ها را پوشش دهد. فیلتراسیون قدرتمند دستگاه جارو برقی صنعتی مانع از بازگشت گرد و غبار به محیط شده و از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد، به این دلیل معمولا از فیلتر هپا به عنوان یک فیلتر ثانویه برای افزایش کیفیت نظافت استفاده می شود.
- دستگاه واترجت صنعتی
تجهیزات آماده سازی مواد غذایی و نوار نقاله خط تولید را می توان با آب پرفشار شستشو نمود تا چربی مواد غذایی را نیز به خوبی از بین ببرد. در کشتارگاه ها نیز می توان از از دستگاه استفاده نمود تا آلودگی های موجود در محیط از بین برده شود. استفاده از دستگاه کارواش آب گرم در نظافت صنایع غذایی یک امر بسیار رایج بوده چراکه این دستگاه با افزایش فشار و دما آب، علاوه بر از میان برداشتن آلودگی های چرب و روغنی سطح را ضدعفونی نیز می نمایند. جهت شستشوی صنعتی آلودگی های آهکی زمین و تجهیزات می توان از ماده شوینده تخصصی وینوکس استفاده کرد که برای صنایع غذایی تولید شده است. در صورت استفاده از این ماده شوینده برای شستشوی زمین می توان برای جمع آوری آن از اسکرابر استفاده نمود.