جارو برقی مراکز درمانی و داروسازی
کنترل آلودگی محیط و جلوگیری از انتشار آن، چالش مهمی است که صاحبان صنایع دارویی هر روزه با ان مواجه می باشند. تمامی مراحل تولید دارو همراه با ایجاد ذرات ریز پودر، مواد زائد برجای مانده و گرد و غبارات گوناگون می باشد که می تواند سلامت کارکنان این صنایع و همچنین خلوص محصول را به خطر بیاندازد. وجود چنین تهدیداتی از یک سو و تمایل به کاهش هزینه ها از سوی دیگر سبب شده است که صنایع داروسازی به دنبال استراتژی های جدیدی برای برآوردن نیازهای نظافتی خود باشند.در طول سالیان گذشته برای یافتن شیوه های نظافت کارآ تلاش گسترده ای صورت گرفته است تا نیازهای این حوزه تماما و با هزینه ای قابل قبول برآورده شود. حاصل این تلاش عرضه مدل های مختلف جاروبرقی صنعتی و سیستم مکنده پیشرفته برای کاربرد در صنایع داروسازی بوده است. از مزایای کاربرد جاروبرقی صنعتی در مراکز تولید دارو به افزایش بازده عملیات نظافت به شکل قابل توجه، حذف مواد پسماند، کاهش هزینه های کلی نظافت و افزایش سرعت تولید می توان اشاره نمود.
چگونه یک جاروبرقی صنعتی متناسب با نیازهای خود انتخاب کنید؟
کاملا مشخص است که تمامی مدل های جاروبرقی صنعتی برای کاربرد در صنایع داروسازی مناسب نمی باشند. محیط های داروسازی نیازمند نظافت عمیق و سطح بالایی از بهداشت هستند بنابراین مکنده صنعتی مورد استفاده در چنین مراکزی باید از قدرت فیلتراسیون بالا برخوردار بوده و مواد بکار رفته در تولید آن به راحتی تمیز و ضدعفونی شوند.
مکنده های صنعتی خاصی که در صنایع داروسازی مورد استفاده قرار می گیرند عموما دارای کارایی بسیار بالا هستند و از استانداردهای خاصی تبعیت می کنند. بعنوان مثال جاروبرقی صنعتی مورد استفاده در اتاق تمیز باید دارای فیلتر HEPA باشد.
برای انتخاب یک جاروبرقی صنعتی مناسب، نیازهای نظافتی مختلف باید کاملا مشخص گردد. استفاده از تنها یک مدل مکنده صنعتی برای انجام کلیه عملیات نظافتی مربوط به یک محیط داروسازی مناسب نمی باشد و برای هر بخش بسته به نوع عملیات باید، مکنده متفاوتی انتخاب شود. پارامترهای مختلفی هنگام انتخاب یک جاروبرقی صنعتی باید مورد توجه قرار گیرد که برخی از آنها عبارتند از:
مدت زمانی که جاروبرقی صنعتی در حال کار کردن است
برای انجام عملیات نظافت کلی خطوط تولید و تجهیزات تولید کننده و همچنین فضاهایی همانند اتاق تمیز یا آزمایشگاه ها می توان از جارو برقی صنعتی با برق تک فاز استفاده نمود. زیرا نظافت این محیط ها نیازمند کارکرد پیوسته دستگاه مکنده صنعتی نمی باشد. اما در مواردی که عمل نظافت و مکش باید بصورت پیوسته در طول 24 ساعت شبانه روز و در کل ایام هفته انجام شود، باید از دستگاه جاروبرقی صنعتی سه فاز استفاده نمود.
مشخصات شبکه برق محیط
ولتاژ و آمپراژ مصرفی جارو برقی های صنعتی وابسته به اندازه دستگاه و نوع موتور آن متفاوت می باشد. هنگام انتخاب یک مکنده صنعتی مشخصات شبکه برق محیطی که می خواهیم جارو برقی را در آن به کار بریم، باید بدقت در نظر گرفته شود و جارو برقی سازگار با آن مشخصات انتخاب شود.
تعیین نوع ماده مکش شونده
ترکیبات دارویی غالبا در بخش عمده مراحل تولید خود بصورت پودر مورد استفاده قرار می گیرند. ذرات برجای مانده از این ترکیبات و گرد و غبار ناشی از آنها می تواند قابل اشتعال و خطرناک باشد بنابراین لازم است از سیستم های مکش ضد انفجار استفاده نمود. همچنین نظافت محیط حاوی مواد کنترل شده، مستلزم استفاده از فیلتراسیون قدرتمند همانند سیستم HEPA و یا سایر روش های فیلتراسیون و دفع ایمن مواد می باشد.
تعیین نوع فیلتراسیون
یکی از مهم ترین فاکتورهای تاثیرگذار در بازده و عملکرد یک جاروبرقي صنعتي برای مراکز داروسازی، فیلتراسیون مناسب سیستم مکش می باشد. بنابراین پیش از انتخاب یک جارو برقی صنعتی، باید اندازهی ذراتی که مکش می شوند، در نظر گرفته شود تا اطمینان حاصل گردد که فیلتر دستگاه قادر به جمع آوری آنها می باشد. در صنایع داروسازی غالبا مکنده هایی با فیلتر HEPA مورد استفاده قرار می گیرند که قادرند 99/97% ذرات تا اندازه 0/3 میکرون را فیلتر نمایند.
تعیین مقدار ماده مکش شونده
تعیین این پارامتر معمولا دشوار می باشد زیرا حجم اشغال شده توسط مواد مختلف، بسیار متفاوت است. برای تخمین دقیق تر ظرفیت مخزن مورد نیاز بهتر است دستگاه مکنده به طور تجربی در محیط واقعی کار تست شود تا با توجه به شرایط مشاهده شده بهترین گزینه متناسب با نیازها انتخاب گردد.
در نظر گرفتن گرمای ناشی از جاروبرقی صنعتی
در محیط های حساس، به منظور کنترل دقیق دما، گرمای ناشی از کار کردن جاروبرقی باید در نظر گرفته شود و در صورتیکه که سیستم تهویه محیط نتواند گرمای مازاد ایجاد شده را کنترل نماید، باید از یک کانال اگزوز مستقیم برای خارج کردن هوای خروجی از محیط استفاده کرد.
مکش مایعات
در صورت نیاز به جذب مایعات در کنار ذرات جامد، باید حتما از جاروبرقی خشک/تر استفاده شود. استفاده از جاروهای فقط خشک فاقد قابلیت مکش مایعات، باعث آسیب دیدن شدید دستگاه می گردد. طراحی جاروهای خشک/تر به گونه است که با برخوداری از یک موتور بایپس متصل به زمین بدون آسیب دیدن قادر به مکش مایعات می باشند.
هنگام انتخاب یک جاروبرقی صنعتی تمامی موارد ذکر شده باید به دقت مورد بررسی قرار گیرند. پس از انجام بررسی های لازم، می توان با هماهنگی تولید کننده یا فروشنده دستگاه مکنده صنعتی، دستگاه را تست نمود. تست تجربی دستگاه در محیط واقعی کار برای ارزیابی میزان کارایی آن در انجام عملیات مورد نظر بسیار سودمند خواهد بود و دو هدف مهم را برآورده می سازد:
1- گروه مدیریت، گروه خرید و گروه خدماتی مسئول نظافت از نزدیک عملکرد دستگاه را مشاهده کرده به ارزیابی دقیقی دست می یابند.
2- می توان با بهره گیری از مشاوره کارشناسان متخصص مدل های مختلفی را امتحان نمود و بهترین گزینه ممکن را انتخاب کرد.